Creative Genius

Zašto je Creative Genius tako genijalan?

creative genius

Kako se igra ova igra? ← pročitajte

Krenimo od činjenica. Slede dva odlomka iz tekstova koji daju neke odgovore na pitanje iz naslova.

“Naučnici koji proučavaju razvoj nervnog sistema a posebno razvoj govora otkrili su koliko je veliko stimulativno značenje funkcije ruke. Dokazali su da nivo razvoja dečijeg govora zavisi od stepena spretnosti finih pokreta prstiju ruku. Danas sa sigurnošću znamo da kada razvoj fine motorike zaostaje, zaostaje i razvoj govora, mada opšta motorika može biti uredno razvijena. Uticaj impulsa iz mišića ruku je od tolikog značaja samo u dečijem uzrastu i utiče na  formiranje motornih govornih oblasti. ”

Posetite —> ntcucenje.com  sajt koji predstavlja NTC program čiji je autor doktor Ranko Rajović.

“Nauka kaže da se na krajevima prstiju nalaze nervni završetci koji su u direktnoj vezi s mozgom i da značajan deo mozga služi za kontrolu rada ruku. Spontani pokreti prstima, koje činimo kada pokušavamo nečega da se setimo, „pucketanje prstima”, u stvari pojačavaju aktivnost funkcija u mozgu i stimulišu ga da brže radi i uspostavi potrebne veze među informacijama. Takođe, savremena nauka smatra da razvoj fine motorike stimulativno deluje na razvoj mozga i razvoj kognitivnih sposobnosti, a to su osnovne pretpostavke širenja kapaciteta za učenje kod dece.”

Posetite —> Obrazovanje plus  sajt za informisanje i inspiraciju za roditelje, vaspitače i učitelje.

Dakle.

Kroz igru Creative Genius i rad sa ovim alatom i materijalom deca razvijaju sitnu motoriku, dobijaju osećaj za prostorno komponovanje, a imaju i mogućnost za kombinovanje tehnika. Osim na oblicima, fokus je i na samoj masi sa kojom se takođe mogu izvoditi razne kreacije pa na primer, mogu napraviti minijaturne kuglice (mrvice) koje se spoje sa većim delom mase i kad se to ispresavija i razvuče, dobije se potpuno nova šara i ove su mogućnosti mnogobrojne.

Tokom radionica pod nazivom “Svako dete je kreativni genije!” posmatrali smo stotine mališana kako se igraju i uživali sa njima. Prema njihovim reakcijama i kreacijama (koje se pod obavezno nose kući) zaključili smo da je ono što smo osmislili zaista vredno.

Trudimo se da svakoj radionici damo neku temu kako bismo od dece naučili u kojim sve pravcima ova igra može da ide. Mi smo je za njih osmislili ali oni je zapravo predstavljaju nama pokazujući nam svaki put čega se sve još uvek nismo setili. Tako se naš međusobi ciklus inspiracije ponavlja.

Sledi deo teksta koji je na naše veliko zadovoljstvo, objavio regionalni portal samopozitivno.com koji vam iskreno preporučujem da posetite.

 

Cela ova priča je nastala iz želje da se deci ponudi nešto novo i kvalitetno, čime će se sigurno igrati duži vremenski period i uz pomoć čega će moći da dobiju i neki rezultat svoje igre. Takođe, problem skladištenja ne postoji jer se naravno masa troši, a ako modlice prestanu biti zanimljive, mama će ih iskoristiti da napravi kekse i tada Creative Genius prelazi u svoj alter ego Modlicu. Tada će keksi biti zanimljivi.

Tu se otvara novo polje – spremanje hrane kroz igru. Mnoge mame provode divno vreme sa svojm decom kroz ovakve aktivnosti. Dalje, kada se masa potroši, može se dokupiti nova, mogu se dokupiti i nove modlice ali setovi će biti toliko neodoljivi da će se verujem kupovati redom.

Ako želite da i vama bude zanimljiva dečija igra, tvrdimo da je Creative Genius pravi izbor, a ako želite da se malo odmorite/ispričate sa prijateljima/vežbate/pospremite stan/skuvate ručak/pogledate film/bilo šta, a da se pri tome vaše dete sjajno zabavlja i definitivno ne obraća pažnju na vas, tvrdimo istu stvar.

 

S obzirom da rad rukama direktno utiče na opšti razvoj mozga, ovakva igra direktno utiče na razvoj intelektualnih potencijala kod dece. Deca koja su veštija mogu postizati raznovrsne rezultate u ovoj igri, a deca koja su manje vešta dobijaju mogućnost da na lak način vide jako lep rezultat svog rada jer utiskivači daju oblicima kompletan izraz i jako su efektni, zato ih deca obožavaju, to su pokazala dosadašnja iskustva skupljana na besplatnim radionicama pod nazivom “Svako dete je kreativni genije!” koje smo držali na sledećim lokacijama.

Igra Creative Genius se premijerno predstavila deci na Baby Exit-u (Novi Sad, Petrovaradinska tvrđava) gde se tokom dva dana, sa modlicama i Barvallo modeling masom igralo nekoliko stotina dece, zatim na Zmajevim dečijim igrama (NS, Trg Slobode), na Trgiću preduzetništva (u sklopu trodnevne manifestacije Trg preduzetništva, NS, Trg Republike), na Beogradskoj Adi tokom manifestacije Family Day, u Kreativnoj radionici AteljeA (Beograd, Zvezdara), na Štrand Summer Festu u saradnji sa Opens2019 (gde smo imali i odrasle učesnike) i u vrtiću Malo Kraljevstvo (Novi Sad) u sklopu njihove redovne radionice Mala Montesori laboratorija.

Princeze Malog Kraljevstva (← posetite stranicu) su svojim učešćem na radionicama doprinele tome da svako dete dobije potrebnu pažnju i asistenciju.

Lep je detalj i taj da što tokom igre Creative Genius, dete dolazi u kontakt sa materijalima koji nisu štetni po zdravlje. S obzirom na to da je modeling masa bezbedna za korišćenje u prehrani, kao i modlice koje su izrađene od biorazgradive plastike, rezultati igre mogu biti jestivi. S toga deca uz ili bez pomoći roditelja mogu da naprave ukrase za tortu ili neki drugi detalj za svoj ili nečiji rođendan ili bilo kojim povodom. Mi smo pravili magnetiće/poklončiće koje su dobili drugari i drugarice iz vrtića.

Prva radionica u drugom ciklusu je održana na Novosadskom noćnom bazaru, a fotografije možete pogledati na fejsbuk stranici Creative Genius. Ukoliko ste zainteresovani da u svom prostoru i u sopstvenoj organizaciji održite radionicu  “Svako dete je kreativni genije!” ← (svakako pogledajte i ovaj tekst) javite se na 060/425-24-10 Marina.

Nazad na novosti

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *