O Modlici

O materijalu PLA od kog su izrađene modlice

PLA filament za modlice

PLA – polilaktid se proizvodi od kukuruznog brašna ili šećerne repe. Ko bi pomislio da je sastav modlica takav! 🙂

To je dakle ekološka plastika koja ne utiče štetno na vaše zdravlje dok koristite modlice, što je i potvrđeno na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

S toga, bezbedno je i da se deca njima igraju ali naravno u adekvatnom uzrastu. Dok su još u fazi da sve stavljaju u usta, nadzor odrasle osobe je neophodan zbog mogućnosti da se polome tanji delovi utiskivača pa je bitno da odaberete kojim delovima ili modelima modlica će se zabavljati. Ali zbog grickanja ne brinite. 🙂 Deca svih uzrasta ih obožavaju jer su boje vedre i intenzivne, a oblici zanimljivi.

PLA bezbedan po zdravlje

Na fotografiji je naš sin Aleksandar u fazi nicanja zubića. 😀 Nije da smo modlice koristi umesto grickalica predviđenih za ovu namenu, ali kad ih on sam dohvati, nismo imali razloga za brigu. 🙂

Ono što je bitno da naglasimo, jeste da ovaj materijal nije termički stabilan pa se ne sme prati u mašini za sudove niti stavljati u rernu jer će se iskriviti zbog izlaganja visokoj temperaturi. Pere se mlakom ili hladnom vodom i deterdžentom. Može stajati potopljen u vodi.

Isparenja koja nastaju tokom proizvodnje nisu toksična pa nema negativnog uticaja ni na nas koji najveći deo svog vremena provodimo u blizini 3d štampača koji tope niti ove plastike i pretvaraju ih u modlice koje ste vi poželeli. Nije lako zamisliti kako modlica nastaje od niti prečnika 1,75mm zar ne?

Nazad na novosti

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *